lauantai 10. syyskuuta 2016

TRAKAI





Trakain linna on Liettuan kävijöiden hyvin tuntema. Punatiilinen saarella sijaitseva keskiaikainen linna on näyttävä sekä luonnossa että kuvissa.







Trakaissa on (tai oikeastaan on ollut) toinenkin linna, ”niemilinna”, jonka rauniot kätkeytyvät Trakain kaupungin puistomaiseen maisemaan.



1300- ja 1400-luvun taitteessa linna oli useaan kertaan Saksalaisen ritarikunnan hyökkäysten kohteena. Vuoden 1410 kesäkuussa linnaan kokoontui joukkoja eri puolilta Liettuaa. Suuriruhtinas Vitautasin johdolla nämä löivät Saksalaisen ritarikunnan joukot 15. heinäkuuta 1410 Grünwaldin taistelussa. Muistotaulu Trakaissa kertoo, että kaikkiaan 14000 ritarikunnan sotilasta ja heidän 203 johtajaansa sai surmansa.





Murskaavan tappion jälkeen ritarikunta ei enää yrittänyt valloittaa Liettuan alueita. Samaan linnaketjuun Trakain linnojen kanssa kuului myös Vilnan linna, josta myöhemmin tuli suuriruhtinaiden residenssi.
Trakaissa esitellään myös Vitautasin henkivartijoiden asuinkortteleita, Karaimun katua, muistetaan heidän omaa kieltään ja rakennus- sekä ruokakulttuuriaan. Perinne tuntuu varsin vahvalta.



Kaupungin rakennukset ovat puisia, monet paanukattoisia, puutarhat vehreitä, ravintolat ja kahvilat viehättäviä. Järvimaisema avautuu melkein jokaisen talon luota. Trakai on todellista Liettuan lomaseutua.



 


 


 










 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti