tiistai 25. huhtikuuta 2017

VANAJAN KRISTUS





Katumajärveä kevättalvella.

Hämeessä, Hämeenlinnassa tunnetaan tarina, joka kertoo kristinuskon saapumisesta seudulle. Kun hämäläisiä oli Vanajan kirkon luona kastettu, nämä kävivät pesemässä kasteen pois Katumajärvessä. Tarina saattaa olla melko uusikin, ja johtua vain Katumajärven nimestä, tai sitten siinä on perää.

Kristillinen kirkko ja ruotsalainen kruunun hallinto ulottuivat Hämeeseen Vanajaveden seudulle 1200-luvun puolivälissä. Hämeen linna, joko nykyisellä paikallaan tai jossain muualla, mahdollisesti Hakoisissa, on peräisin tuolta ajalta.
Vanajan Kristus.

1200-luvun puolivälistä on myös Vanajan Kristus, 1200-luvun puolivälistä tai jälkipuoliskolta peräisin oleva veistos, joka aikanaan on kuulunut krusifiksiin. Kruunupäinen Kristus on vuosisatojen aikana menettänyt toisen käsivartensa ja muutaman sakaran kruunustaan. Hiukset kuitenkin edelleen laskeutuvat laineina olkapäille.

Vanajan Kristus on nykyisin yleensä esillä Hämeen linnan päälinnan ylimmässä kerroksessa niin kutsutussa kirkkosalissa. Nyt se kuitenkin on siirretty ”Pyhät ja pakanat – ihmisyyden kuvia” -näyttelyyn, joka on Hämeen linnan läntisessä kehämuurirakennuksessa avoinna 27.4.–17.12.2017. Näyttelyssä on Vanajan Kristuksen lisäksi esillä muita ainutlaatuisia keskiaikaisia veistoksia kansallismuseon kokoelmista. Niiden ohelle näyttely esittelee Mia Hamarin, Maija Helasvuon ja Tapani Kokon keskiajasta ja sen taiteesta inspiraation saanutta taidetta.
Tapani Kokon luoma pakanatemppeli Hämeen linnan linnanpihalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti