maanantai 27. maaliskuuta 2017

MERIHISTORIAA KOTKASSA




Yhdeksännet merihistorian päivät järjestettiin Kotkan Merikeskus Vellamossa viime viikonloppuna 24.3. – 26.3.2017. Tapahtuman järjestivät Suomen merihistoriallinen yhdistys, Suomen meriarkeologian seura ja Suomen merimuseo. Pääsin seuraamaan ohjelmaa sunnuntaina 26.3.2017. Ilkka Leskelä aloitti päivän kertomalla laivureista, laivasta ja kaupasta Turusta Danzigiin 1400-luvulla. Muutkin Suomen satamat tulivat hyvin esiin esitelmässä, samoin kauppatavarat kumpaankin suuntaan. Tervaa on esimerkiksi alettu viedä vasta 1400-luvun jälkipuoliskolla. Ilkka Leskelä käyttää Danzigissa säilytettävää arkistoaineistoa, josta on julkaistu vain pieni osa (noin 10 %). Valmistumassa on selvästikin erinomainen väitöskirja.
Ilkka Leskelä luennoi.


Outi Korhosen esitelmä hailuotolaisten kalastuksesta oli tavattoman kiinnostava sekin. Riikka Tevalin esitelmäaikaa lyhennettiin eikä hän voinut esittää kaikkea aikomaansa. Kunpa olisin saanut kuulla kaiken Lapurin hylystä tällä kertaa!

Lars Einarsson Kalmarin läänin museosta kertoi regalskeppet Kronanista sekä Immi Wallin ja Maili Roio Kolbådagrundin kohdilta löytyneestä vuonna 1715 uponneen hollantilaisen Huis te Warmelon hylystä. Todella jännittävät esitelmät, hohdokasta tutkimusta!
Hollantilainen Huis te Warmelo.

Teemaksi oli valittu ”Suomi saarena” ja seminaarin tunnuskuva esitti puutavaran lastausta Kotkan satamassa 1930-luvulla. Jo ensimmäisinä päivinä oli todettu, että Suomi ei ollutkaan saari, eikä 1930-luvun Kotkan satamasta juurikaan puhuttu, mutta Kotkan saarella oltiin ja vanhassa kantasatamassa. Kotkan sataman verkkosivujen mukaan kantasatamassa aiotaan keskittyä matkustajaliikenteeseen. Toivottavasti sentään joku vanha kuuri jää muistuttamaan menneestä. Meri on toki edelleen läsnä.

 
Merikeskus Vellamo Kotkan vanhassa kantasatamassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti